POMEMBNO OBVESTILO: Pasja Štacuna išče nove lastnike! Nakupi v prehodnem obdobju žal niso mogoči. Za več informacij nas kontaktirajte.

0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

13 pasem, ki so najtesneje v sorodstvu z volkovi

Vsi psi so potomci volkov in nekateri so jim po videzu in karakterju še vedno zelo podobni.

Čeprav je minilo že več stoletij, odkar so psi postali domače živali, so nedavne študije DNK zapisa razkrile, katere od poznanih pasem psov so najtesneje povezane z volkovi in njihovimi predniki. V raziskavo je bilo vključenih 414 psov 85 različnih pasem, rezultati pa te bodo po vsej verjetnosti presenetili! :) (Več podrobnosti o izsledkih raziskave, si lahko prebereš tukaj)

#1 Shih Tzu

Čeprav ta pasma po izgledu prav nič ne spominja na volkove, je Shih Tzu genetsko med najtesneje povezanimi z volkovi. Domneva se, da ta pasma izvira iz Kitajske, nastala pa naj bi okoli 800 let pred našim štetjem.

Shih Tzu Shih Tzu

#2 Pekinčan

Tako kot Shih Tzu, tudi ta malček prihaja iz Kitajske in kljub svojemu videzu in temperamentu, spada med pasme, ki so se glede na gensetski zapis najmanj najmanj oddaljila od volkov. Ta pasma je bila v lasti in občudovale članov kitajske cesarske palače stoletja.

Pekinčan Pekinčan

#3 Samojed

Pri tej pasmi, ki izvira iz Rusije, vsaj na videz že veliko lažje razumemo povezavo s predniki oziroma volkovi. Samojedi so socializirani, ampak značajsko še vedno nekoliko podobni prednikom. Še vedno so samojedi zelo pogosti delovni psi, zlasti v svoji rodni deželi Rusiji.

Samojed Samojed

#4 Lhasa Apso

Ti psi si znani kot čuvaji v budističnih samostanih v svojem rodnem Tibetu. Raziskovalci verjamejo, da je ta pasma nastala pred približno 4000 leti, kar dokazuje tudi njihov genski zapis. Ne glede na njihov videz, je Lhasa Apso eden izmed najbolj tesno povezanih pasem z volkovi.

Lhasa Apso Lhasa Apso

#5 Tibetanski terier

Kot pove že ime, ta pasma izvira iz Tibeta, vendar to ni čisto pravi terier. Tibetanski terier je kot čistokrvna pasma v svoji domovini obstajal več kot 2000 let.

Tibetanski terier Tibetanski terier

#6 Saluki

Saluki izvira iz Bližnjega vzhoda in je poznan po nomadskih potovanjih po Svileni cesti v prikolicah nomadskih plemen. Uveljavljeni so kot ena izmed najstarejših pasem psov na svetu. To dokazujejo tudi umetnine na skalah, nastale več kot 10.000 let pred našim štetjem in prikazujejo to pasmo. Genetsko je pasma je še vedno zelo tesno povezana s svojimi divjimi predniki.

Saluki Saluki

#7 Afganistanski hrt

Tako kot Saluki, tudi afganistanski hrt velja za eno najstarejših pasem, ki obstajajo. Genetsko testiranje iz študije je pokazalo izredno majhno odstopanje od genetskega zapisa volkov.

Afganistanski hrt Afganistanski hrt

#8 Sibirski husky

Ta pasma prihaja iz Sibirije, kjer je bila in je še vedno zelo priljubljena izbira za delovne pse, ki vlečejo sani. Ne le, da ta pasma že vizualno zelo spominja na svoje prednike, tudi genetsko so razlike relativno majhne. Huskyji nomadskim plemenom omogočajo preživetje v hladnem in krutem okolju ruskega severa.

Sibirski husky Sibirski husky

#9 Šarpej

Tako kot večina drugih kitajskih pasem, je tudi šarpej zelo stara pasma. Naj te videz ne zavede - njegovi geni so zelo podobni tistim, ki jih imajo volkovi. Čeprav je zgodovina te pasme precej neznana, najdbe slik na keramiki dokazujejo, da so obstajali že leta 206 pred našim štetjem.

Šarpej Šarpej

#10 Basenji

Basenji so majhi do srednje veliki lovski psi iz Afrike. Tako kot volkovi in divji psi, so tudi Basenji znani so tudi po tem, da je njihovo oglašanje bolj kot laježu podobno jodlanju. Tudi ta pasma je zelo stara in genetsko zelo podobna volkovom.

Basenji Basenji

#11 Shiba inu

Shiba Inu je najmanjši izmed japonskih pasem. Tudi ta pasma je zelo stara in je bila prvotno vzgajana z namenom lova na zajce in ptice, danes pa te pse najpogosteje vidimo kot družinske člane. Njen DNK potrjuje, da je to zelo stara pasma in da ima veliko skupnih točk s svojimi predniki - volkovi.

Shiba inu Shiba inu

#12 Aljaški malamut

Ta velika pasma s severa je bila odličen pomočnik pri vleki sani, to funkcijo pa zelo pogosto opravljajo še danes. Že njegov videz pokaže tesno genetsko povezavo s svojimi predniki.

Aljaški malamut Aljaški malamut

#13 Chow Chow

Od vseh kitajskih pasem je Chow Chow še najbolj podoben volku, čeprav na prvi pogled podobnost res ni očitna. :) Hkrati ta pasma velja za eno najstarejših in so jo kot pse čuvaje uporabljali že 150 let pred našim štetjem.

Chow chow Chow chow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar