POMEMBNO OBVESTILO: Pasja Štacuna išče nove lastnike! Nakupi v prehodnem obdobju žal niso mogoči. Za več informacij nas kontaktirajte.

0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

5 navad s katerimi zatiramo pasjega duha

Vsi naravnost obožujemo in imamo izredno radi svoje kosmatince, kar pomeni tudi, da želimo, da so čim bolj srečni in zadovoljni v sobivanju z nami in ostalimi družinskimi člani. Ampak, pozor - kaj če v resnici počnemo nekaj, s čimer jih nehote delamo nesrečne in zatiramo njihov zdravi jaz in njihovo voljo? Čisto možno je, da tega ne počneš, ampak za vsak slučaj - če nisi popolnoma prepričan, ali pa želiš pomagati nekomu, za katerega veš, da do svojega psa deluje preveč stresno - preberi tole objavo do konca.

#1 - Pomanjkanje gibanja

To je po vsej verjetnosti največji problem pri (modernem) skrbništvu psa. Zakaj modernem? Ker se po eni strani lastniki psov vedno bolj zavedamo kaj naši psi potrebujejo in hkrati vedno bolj postajajo pravi družinski člani, po drugi strani pa vedno bolj trpimo zaradi pomanjkanja časa za ukvarjanje z našimi psi. To pa seveda ne sme biti razlog ali izgovor, da psu ne nudimo dovolj gibanja.

shutterstock_211865713 Gibanje

#2 - Odtujitev pasje hrane ali igrače

Vsi smo že videli ali slišali za skrbnike, ki svojemu psu odmikajo ali odvzemajo posodo s hrano medtem ko pes je iz nje. To v večini primerov počnejo ljudje, ki svojemu psu hočejo pokazati, kdo je glavni in da jih mora njihov pes brezpogojno spoštovati. Nekateri viri navajajo, da se agresija psov zaradi varovanja njihove lastnine (na primer pasje hrane in igrač) pogosto dogaja zato, ker lastniki svojim psom niso znali postaviti jasnih meja. V želji, da bi to preprečili, so mnogi lastniki prepričani, da morajo svojega psa navaditi, da mu lahko v kateremkoli trenutku vzamejo hrano ali igračo, brez da bi se ta odzval na kakršenkoli potencialno agresiven način. V kolikor pes kaže kakršnokoli nestrinjanje s tem početjem, ga taki lastniki pogosto še dodatno kaznujejo. Na žalost je to zelo zgrešen način vzgoje psa. Dejstvo je, da so vsi psi, ki so bili vzgojeni na pravilen način in so jim lastniki postavili jasne meje kar se tiče vedenja, pripravljeni kadarkoli deliti svojo hrano ali pasjo igračo s svojim lastnikom (in tudi ostalimi družinskimi člani). To pomeni, da nimamo absolutno nobenega razloga za takšno početje. Vse, kar bi lahko dosegli s tem je to, da v očeh našega psa postanemo tisti veliki nasilnež, ki vedno stoji nekje ob strani in čaka, da mu vzame njegovo hrano. Pes v resnici niti ne razume, zakaj njegov človek to počne in lahko prav zaradi tega početja sčasoma postane agresiven, saj že vnaprej pričakuje, da mu bo hrana odvzeta vsakič ko je.

shutterstock_170532947 Odtujitev hrane ali igrače

#3 - Zapiranje psa v kletko z namenom kaznovanja

Pasje kletke so odlično orodje ali pripomoček za trening psa. Vendar je cilj treninga s kletko ta, da svojemu psu le to predstavimo kot pozitiven in zabaven prostor, kjer se bo dobro počutil, sprostil in v njej brez problema počakal, ko nas ne bo doma. Dejstvo pa je, da mnogi ljudje kletko uporabljajo kot prostor, kamor zapirajo svojega psa, kadar jih ta več ne uboga ali pa jim začne presedati, ko pridejo obiski, ali pa se na primer na pikniku pojavi hrana. Tovrstno početje nedvomno vodi v to, da pes sčasoma zasovraži svojo kletko in jo začne povezovati z negativnimi dogodki, zato obstaja velika možnost, da bo zanj postalo preživljanje časa v kletki velik stres tudi takrat, ko ni kaznovan, ampak ga zapremo v kletko zgolj zato ker gremo na primer od doma. Dejstvo je, da psi ne morejo razumeti tovrstnega kaznovanja, saj ne govorijo našega jezika in niti ne bodo vedeli, da so naredili kaj narobe.

shutterstock_37909366 Zapiranje v kletko z namenom kaznovanja

#4 - Konstantno ali prekomerno kričanje na psa

Predstavljaj si, da si pravkar menjal službo in da je vse izobraževanje in prenos znanja ki si ga deležen, v obliki zverinskega kričanja šefa nate. Stavim, da bi se vsako jutro s težkim srcem odpravil zdoma in da bi to delo zate postalo prava nočna mora. Zelo podobno je tudi pri psu. V kolikor ni bil deležen niti osnovnega šolanja in je vse kar dobi to, da nanj neprestano kričijo, je po vsej verjetnosti pod zelo velikim stresom. To pa zato, ker se pes zaveda, da je lastnik razburjen, ampak ne ve zakaj, saj ga lastnik nikoli ni naučil, kakšno vedenje je zaželjeno oziroma pravilno. Še en negativen vidik takšnega početja - pes svojega lastnika ne bo jemal nič bolj resno tudi ko bo za kričanje lastnika obstajal prekleto dober razlog (približevanje avta, ali kakršnakoli druga nevarnost).

shutterstock_5218147 Kričanje na psa

#5 - Konstantno in dolgotrajno puščanje spa samega

Večina izmed nas ima službo, kar pomeni, da smo čez dan večinoma odsotni in pustimo naše pse doma same, da se lahko v miru sproščajo medtem ko nas ni :) V kolikor je pes lepo vzgojen in nima nobenih posebnih travm, to dejansko ne predstavlja nobenega problema. Če pa naša služba ni ravno običajna in smo zdoma dolgo časa in pogosto službeno potujemo, kar pomeni, da nas velikokrat ni tudi več kot 8 ur v enem kosu, potem moramo resno razmisliti, ali je pes sploh prava izbira za nas. Dobro je razmisliti o tem, preden si sploh omislimo psa. To je edino normalno in pošteno do psa in v končni fazi tudi do nas samih. Psi so izredno družabne živali in resnično potrebujejo čas preživet s svojim lastnikom in svojo družino. Kadar niso deležni dovolj socialnega življenja, postanejo otožni in so lahko pod velikim stresom. Tudi če je tvoj urnik zelo zaseden, je resnično pomembno, da lahko vanj vkomponiraš še čas, ki bo aktivno preživet s tvojim kosmatincem. Če se zgodi, da si dalj časa odsoten samo izjemoma, je lahko zelo dobra rešitev tudi pasje varstvo ali pasji sprehajalci. Torej, poskrbi, da si svojemu psu zmožen dodeliti ves čas in ljubezen ki jo potrebuje :)

shutterstock_61791856-1024x680 Prekomerno puščanje psa samega

Dodaj komentar