POMEMBNO OBVESTILO: Pasja Štacuna išče nove lastnike! Nakupi v prehodnem obdobju žal niso mogoči. Za več informacij nas kontaktirajte.

0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

6 načinov za zmanjšanje stresa pri psih

Kako olajšati stres pri psih? Kako olajšati stres pri psih?

Kadar je naš kuža razdražen in vznemirjen, pogosto ne poznamo razloga za to. Tako kot ljudje, tudi nekateri psi trpijo za različnimi stanji tesnobe in razdraženosti. Za razliko od ljudi, psi žal ne morejo govoriti in nam povedati vzrokov za svojo tesnobnost. Glede na to, da velikokrat ne vemo, kaj in katere situacije našim psom povzročajo stres, moramo biti včasih pri nudenju pomoči precej kreativni, pa naj se sliši še tako smešno. Ne glede na to, ali se tvoj kuža boji peterd, ognjemetov, grmenja, ali pa trpi za ločitveno tesnobo, obstaja nekaj načinov, s katerimi mu lahko pomagaš pri spopadu z njegovimi notranjimi demoni.

 

#1 Mentalna zaposlitev in igra

Na pse ima pomanjkanje mentalne zaposlitve izredno negativen učinek. Igrače za pse ne obstajajo zato, ker jih je lepo imeti, ampak so nujno potrebne za dosego zadostne mentalne zaposlitve pri psih. Lahko se znajdeš s pripomočki, ki jih najdeš doma ali v naravi, vendar moraš pri tem biti previden, da za psa niso nevarni. Uporabiš lahko igračo za hranjenje, frizbi, igračo za vlečenje in prinašanje, ali celo navadno brisačo. Najpomembneje je to, da vedno poskrbiš za zadostno količino igre (koliko igre potrebuje kuža je precej odvisno tudi od pasme). Za ta namen je primeren Tetraflex, Chew Ball ali Pickle Pocket.

 

#2 Trening z boksom

Boksi ali kletke za pse, so po mnenju nekaterih neprijazni do psov, v resnici pa so ob pravilnem pristopu in treningu izjemno koristni. Če ga je s pravilnim uvajanjem tvoj pes vzljubil in se v njem počuti udobno in varno, se bo z veseljem in brez posebne prošnje zatekel vanj tudi v trenutku ko bo pod stresom. V tem primeru je boks tvojemu kužku varno zavetje znotraj tvojega doma. Prav tako so boksi priporočljivi za pse, ki trpijo za ločitveno tesnobo, saj jih prav s tem obvarujemo, da bi se v navalu stresa poškodovali, pogoltnili kakšen nevaren predmet ali kos pohištva. Tvoj kuža bo na koncu bolj zadovoljen, počutil se bo bolj varnega, računi za veterinarja in popravilo pohištva pa bodo tudi nižji.

 

#3 Masaža

Psi se od ljudi ne razlikujejo kaj dosti po tem, kako zelo jim paše in dobro dene masaža. 10-15 minut nežnega masiranja in drgnjenja njihovega kožuščka bo občutno znižalo nivo stresa, hkrati pa bo še dodatno poglobilo vez med vama.

 

#4 Aromaterapija

Aromaterapija je odličen način za zmanjševanje tesnobe pri psih. Pri tej metodi obstaja več različnih načinov, vendar pa daleč najbolj priporočamo uporabo arom iz naravnih izvlečkov ki oddajajo pomirjujoče feromone. Zelo priljubljena je aromaterapija s sivko, vendar pa se pred uporabo vedno dobro pozanimaj, ali je konkreten izdelek primeren tudi za psa in ali je resnično iz naravnih sestavin, brez škodljivih kemikalij.

 

#5 Fizični kontakt

Psi so družabne živali. Tako kot ljudje, se tudi psi pogosto počutijo bolje ob fizičnem stiku s tistimi, ki jih imajo radi. Včasih je že samo naša bližina dovolj, da se kuža počuti veliko bolje, kot pa če bi sameval zunaj v svoji koči. Zato je zelo pomembno, da psa ne puščaš samega, kadar lahko predvidiš zanj stresne situacije (na primer popoldanske nevihte poleti).

 

#6 Zadostna količina fizične aktivnosti

Tudi pri tej točki lahko opazimo veliko podobnost med psi in njihovimi lastniki. Vsi se zavedamo, da nam šport dobro dene in je pomemben za naše zdravje in počutje. Enako je tudi pri psih. Poleg bolj dolgoročnih učinkov na naše zdravje in dobro počutje ima fizična aktivnost tudi takojšnji pozitiven učinek: med aktivnostjo tudi psi lažje odmislijo situacijo ali stanje, ki jim povzroča stres. Zato pa hitro pobasaj svojega kosmatinca in hop v gozd ali na travnik, novi dogodivščini naproti. ;)

 

In še za konec... v situacijah, ki so za tvojega kužka zelo stresne, najprej poskrbi za njegovo varnost!

Verjetno je največja skrb in strah vsakega pasjega starša prav to, da bi njegov kosmatinec pobegnil in se izgubil. To se precej pogosto zgodi v obdobju neviht z grmenjem, med prazniki, ki jih spremlja glasno pokanje, ali kakršnakoli druga nenadna sprememba v okolju, ki negativno vpliva na tvojega kosmatinca. Takrat najprej poskrbi za varnost in za to, da v navalu stresa in strahu tvoj kuža ne bi pobegnil od doma. Včasih tudi fizična omejitev ni zadosti, saj so nekateri psi pravi mojstri za pobeg, v takšni situaciji pa ti lahko neizmerno pomaga GPS sledilnik za pse Tractive, s katerim lahko v vsakem trenutku izveš točno lokacijo tvojega psa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar