0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

8 nasvetov za lajšanje prazničnega stresa pri psih

scareddogVeseli in praznični december ima za pasje starše vedno nekoliko grenak priokus, saj nas marsikoga zaradi pirotehničnih sredstev bolijo ne samo naša ušesa, ampak tudi srca, ko ob tem nemočno opazujemo prestrašene kužke in beremo žalostne novice, povezane s pirotehničnimi sredstvi. Če pomislimo na to, da psi zaradi svoje neverjetne anatomije slišijo do kar 4x bolje kot ljudje in da slišijo mnogo višje frekvence kot ljudje, (razburi jih lahko zvok, ki ga mi sploh ne slišimo, saj človek sliši razpon med 20 in 20.000 Hz, pes pa med 40 in 60.000 Hz), ni čudno, da so v času praznikov toliko bolj na udaru in jim tako močni in nenadni zvoki predstavljajo tako velik stres. Seveda se z uporabo pirotehnike ne strinjam, vendar dvomim, da bomo pasji ljubitelji le-to kaj kmalu iztrebili, lahko pa v tem času naredimo marsikaj, da ta »veseli« praznični čas olajšamo tudi našim najboljšim prijateljem.

 

Kaj lahko storimo za kužke v času dovoljene uporabe pirotehničnih sredstev?

 

1 Preventiva

Čeprav je za preventivo pred letošnjim pokanjem že rahlo pozno, ga lahko na to vseeno začneš pripravljati za v prihodnje (tudi velikonočni prazniki bodo tu, kot bi mignil:)). Kužka navajajmo na različne zvoke in ga pohvalimo, ko se na njih ne odziva. Čeprav so zvoki pirotehničnih sredstev vseeno bolj siloviti, kot je na primer hrup prevržene metle ali ropotanja s stolom, je to dober začetek za navajanje na nenadne zvoke. Že od vsega začetka z našim smrčkom pa poskrbimo, da ga med prazniki ne tolažimo preveč, ampak se z njim med časom pokov čimbolj aktivno ukvarjamo in ga zaposlimo (ideje najdeš v nadaljevanju:))

 

2 Pripravi prostor za kužka v stanovanju ali hiši

Če tvoj kuža prebiva zunaj, ga v teh dneh povabi k sebi v stanovanje ali hišo. Stene bodo tako izolirale zunanje zvoke, hkrati pa ga bo pomirilo to, da bo ob tebi.  Če je le mogoče, naj bo v tvoji bližini, tako da te lahko vidi (osamljen prostor, kot je garaža, ni najbolj primeren), saj ga bo tvoja bližina pomirjala, prav tako pa boš imel v primeru prevelikega stresa nad njim nadzor. Prostor naj bo čimbolj zvočno izoliran, okna pa naj bodo zagrnjena z zavesami ali roletami, da preprečimo vdor svetlobe, ki jo povzročajo pirotehnična sredstva.

 

3 Ostani miren/na

Naše razpoloženje močno pripomore k vedenju našega kosmatega prijatelja, zato ob pokanju ostanimo mirni in ne delajmo panike. Delajmo se, kot da je to normalno in nič posebnega, do kužka pa se obnašajmo tako kot običajno.

 

4 Sprehodi ga v mirnem delu dneva

Kužka pelji na sprehod zjutraj ali dopoldan oziroma v tistem času dneva, ko je pokanja v tvojem kraju najmanj in ko je zunaj najbolj mirno. Obvezno uporabi povodec in pazi, da se ne sname iz ovratnice – če v bližini pride do poka, se lahko kuža prestraši, sname iz ovratnice in pobegne, tam zunaj pa se lahko zgodi še kaj hujšega...

 

5 Pripravi priboljške

Pri sebi imej zaloge priboljškov, da lahko kužka ob pokanju zamotiš. Vem, da se je zelo težko upreti božanju in ljubkovanju naših šapic, kadar so prestrašene, vendar v tistem trenutku kuža dojema naše božanje kot pohvalo – na tak način mu dajemo vedeti, da je njegov strah pravilen odziv na hrup, tako pa njegovega strahu ne bomo nikoli zmanjšali. Najboljša metoda v takšnem primeru je to, da ga zaposlimo in se z njim aktivno ukvarjamo. S pomočjo priboljškov lahko kosmatince naučimo nov trikec, se igramo skrivalnice, se lovimo ali jih učimo osnovnih povelj (sedi, prostor, vstani...).

Hkrati je potrebno paziti na količino obroka, da ne bo na koncu dneva kuža pojedel toliko hrane, ki bi zadostovala za tri dni. :) Hrano si vnaprej pripravimo v skodelico in jo razdelimo na več delov. Pomembno je, da nam ostane dovolj za tisti najbolj »kritičen« čas v dnevu.

 

6 Interaktivna igrača

Če imaš v stanovanju dovolj prostora, se lahko s kosmatincem v tem času igrata z interakitvno igračo (frizbi, žogica, žogica z vrvjo), ali pa mu priboljške daš v za to namenjene igrače (tetraflex, chew ball, pickle pocket).

 

7 Lulat ga pelji v mirnem času dneva

Upoštevaj navade tvojega kraja in kužka pelji lulat takrat, ko je zunaj najbolj mirno.

 

8 Vklopi glasbo

Umirjena glasba bo še dodatno priomogla k zadušitvi zunanjih zvokov in bo kužka pomirjala. Glasnost naj ne bo previsoka, lahko pa jo čez dan stopnjuješ tako, da je v času največeja zunanjega hrupa glasnejša, vendar naj b kužku še vedno prijetno. Spremljaj njegove odzive na glasbo in mu predvajaj tisto, ob kateri je najbolj miren.

 

Tebi in tvojemu kosmatemu prijatelju želimo čudovite in predsvem mirne praznike.

Katja, Matija in Kala :*

Dodaj komentar