0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

Brez panike nad klope

shutterstock_483075097-small Brez panike nad klope

Ali si vedel/a, da se nam klopov ni potrebno tako zelo bati? Ja - prenašajo več kot 300 različnih bolezni, Slovenija pa je eno izmed najbolj obleganih območij. Ne samo v gozdu, staknemo jih lahko tudi na travniku pred hišo ali v mestnih parkih. Res je tudi, da so bolezni, ki jih prenašajo, lahko za našega kosmatega prijatelja v najhujšem primeru tudi usodne.

Ampak kljub temu trdim, da se nam jih ni treba tako bati. Najprej naj ti razložim, kako do okužbe sploh pride.

Najpogostejše bolezni, ki jih klop (ixodes ricinus, kot mu pravijo strokovnjaki) prenaša, so: borelioza, anaplazmoza in babezioza. Do okužbe pride tako, da klop svoj rilec porine globoko v kožo, med sesanjem krvi pa na psa prenese povzročitelja bolezni. Po vbodu ne pride vedno do okužbe, lahko pa okužba poteka tudi brez simptomov.

Naj povem, kaj se je nama s Kalo zgodilo nekaj let nazaj. Že zgodaj spomladi, ko še niti pomislila nisem na klope, ga je Kala staknila. Po sprehodih je tako še nisem redno pregledovala, ker še ni bil »čas klopov«, zato sem ga opazila šele, ko je bil že zelo, zelo sit. Nekaj tednov kasneje se je začela obnašati vedno bolj nenavadno: na sprehodu je bila zelo hitro utrujena, nato je začela odklanjati še hrano. Ko sva prišli do veterinarja, je bilo že skoraj prepozno, ker je zaradi okužbe s klopom bil že konkretno znižan nivo trombocitov v krvi, kar bi lahko bilo zanjo usodno. :(

Hvalabogu je bilo s Kalo po konkretni dozi zdravil vse vredu. Ampak kaj sem se naučila?

Prvič.

Da pride do okužbe, mora biti klop večinoma pritrjen vsaj 24 ur. Če bom torej Kalo po sprehodih redno pregledovala, se bo težko zgodilo, da bi se klop sploh pritrdil ali pa da bi bil pritrjen več kot 24 ur.

Drugič.

Klopi so aktivni tudi pozimi, zato moram biti na njih pozorna tudi takrat, še posebej če je zima bolj blaga.

Tretjič.

Najbolj obvezna oprema za Kalo je sredstvo za odganjanje klopov.

Četrtič.

Klopa pri odstranjevanju ne smem stisniti, ker se lahko okužba preko telesnih sokov ali ranic prenese na Kalo ali celo name. Odstranjenega klopa je potrebno zažgati ali utopiti v alkoholu.

Petič.

Razkuži mesto ugriza.

Zakaj se nam torej ni potrebno bati klopov?

Enostavno. Kljub resnim boleznim, ki jih lahko naš pes stakne, mora biti klop pritrjen vsaj 24 ur, za nekatere bolezni celo dlje. Če redno uporabljamo sredstvo za odganjanje klopov in redno preglejujemo psa, torej ni nobene panike, saj klopu ne damo možnosti, da bi našega kosmatinca okužil.

Tudi v Pasji Štacuni imamo na voljo pršilo proti klopom. Če ga še nimaš, ga lahko najdeš tukaj. Zeliščno pršilo proti klopom Cay je ročno izdelano iz naravnih izvlečkov zelišč, ki preverjeno odganjajo klope. To je pršilo brez kemikalij, zato tvoj kuža in vsi, ki imajo stik z njim, ne bodo izpostavljeni škodljivim snovem, ki se navadno uporabljajo pri podobnih izdelkih na trgu. Poleg tega pršilo omamno diši, blagodejno pa deluje tudi na pasji kožušček.

Želim ti čimbolj »brezklopno« pomlad in ne pozabi – boj proti klopom je v resnici zelo enostaven. Pršilo in redno pregledovanje. ;)

 

Zeliščno pršilo proti klopom Cay

FOTO-800x800---Pasja-stacuna---Cvetka-BIO_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar