POMEMBNO OBVESTILO: Pasja Štacuna išče nove lastnike! Nakupi v prehodnem obdobju žal niso mogoči. Za več informacij nas kontaktirajte.

0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

Igra je za psa enako pomembna kot hrana

Mogoče se sliši malo pretirano, ampak ni daleč od resnice. Igra je za pse izrednega pomena.

Psi se nikoli ne prenehajo igrati! Skozi svoje celotno življenje s pomočjo igre razvijajo in trenirajo svoje telo ter svoj um.

Vseživljenjska igra zagotavlja, da pes ostane zdrav in v odlični telesni pripravljenosti, hrati pa ga skozi igro mentalno zaposlimo in se zato ne dolgočasi. Kot zanimivost - prav dolgočasenje pri psih najpogosteje privede do (iz vidika lastnikov ter okolice) skrajno nezaželenega vedenja. Nekatere študije kažejo tudi na to, da se psi, katerih lastniki dovolj časa namenijo pasji igri, počasneje starajo oziroma veliko dlje ostanejo mentalno in fizično v dobri kondiciji.

Čiste osnove pasje igre so iskanje, žvečenje, vlečenje in prinašanje različnih predmetov kot so naprimer igrače. Seveda je to predvsem želja nas lastnikov, saj se marsikateri kuža (zlasti v prvih mesecih, ko je še mladič), veliko raje kot nad igračo, navduši nad čevljem, copatom in podobnimi predmeti :) Tudi iz tega razloga, je zelo pomembno, da svojega psa začnemo že zelo zgodaj navajati na “pravo” igro s temu namenjenimi rekviziti. 

Seveda nakup pasje igrače ni pogoj za kakovostno igro s psom -lahko se znajdeta tudi z materiali, ki jih najdeš v svojemu domu - pri samem izvajanju igre le bodi pozoren, da uporabljaš materiale, ki za tvojega kosmatinca niso na kakršenkoli način nevarni (odpadajoči delčki, nevarnost zadušitve, itd..). Zagotovo pa drži, da so nam lahko pasje igrače, ki so do danes že res neverjetno napredovale v smislu kakovosti, vzdržljivosti materialov ter novih “izumov” v smislu različnih načinov uporabe, v veliko pomoč pri pasji igri.

Igrače za hranjenje

Lep primer je naša Kala, ki recimo ni motivirana za igro prinašanja, vendar pa so ji nekatere druge igrače, ki so povezane s hranjenjem, zelo prirasle k srcu. TETRAFLEX, kamor ji občasno vstavim brikete, naravnost obožuje :)

Ko smo ravno pri briketih in hranjenju - tudi če si svojega psa navadil na to, da vsaj del svojega dnevnega obroka dobi “iz roke”, torej med treningom, je lahko prav Tertraflex izjemno dobro nadomestilo za hranjenje iz roke, kadar pride dan ko ti za to enostavno zmanjka časa, ali pa iz kateregakoli drugega razloga ne moreš izvajati klasičnega treninga. Prav tako Tetraflex upočasni (pre)hitre jedce, ki bi brikete, nasute v pasjo skledo, dobesedno pogoltnili v 30 sekundah. V primeru uporabe Tetraflexa, se hranjenje dnevnega obroka raztegne na dobrih 30 min, med tem pa kuža tudi dodobra zadovolji svoje dnevne potrebe po igri. Več o Tetraflexu si lahko prebereš tukaj. Zelo priljubljena med igračami, ki so namenjene hranjenju sta tudi Treat Dispensing Chew Ball in Pickle Pocket.

Igrače za vlečenje, grizenje in prinašanje

Če tvoj kuža obožuje igro vlečenja, lovljenja ter prinašanja, boš zagotovo navdušen nad igračo Swing 'n Fling Durafoam Fetch Ball, ki je razvit posebej z mislijo na tovrstno igro in ga zelo pogosto za svoje treninge uporabljajo tudi številne pasje šole. Zasnovan je tako, da brez posebnega napora leti RESNIČNO daleč :)

Seveda za tovrstno igro pridejo v poštev tudi bolj “kasične” igrače, ali pa predmeti, ki jih najdeš doma. 

Iskanje s pomočjo voha ali “nosework”

Trening s pomočjo voha je odličen način, da se še bolj tesno povežeš s svojim kužkom in mu pomagaš zgraditi medsebojno zaupanje. Tvoj kuža ne rabi biti vrhunski “vohljač” da bi užival v tej igri, saj vsi pri že po naravi radi uporabljajo svojo zelo razvito spretnost - vohljanje :) Začneš lahko z enostavnejšimi nalogami in sicer tako, da poljubne predmete skriješ v stanovanju, okoli hiše ali na travniku.

Znajdeš se lahko tudi z različnimi velikostmi škatel. Pod eno izmed njih skriješ predmet, ki je cilj te iskalne igre. Spodbujaj svojega psa, da išče in najde ta predmet in nato postopoma stopnjuj zahtevnost iskanja, ko tvoj kuža že izboljša vohalne spretnosti:)

V Pasji Štacuni najdeš tudi igrače, ki so narejene prav za tovrstni trening, saj je material iz katerega je igrača izdelana, prepojen s posebnim vonjem, da psu olajšajo iskanje in mu s tem dajo malo več zagona za igro.

Verjamemo, da tudi ti za svojega kosmatinca želiš, da bi čim dlje ostal zdrav in mlad po srcu, zato hitro igračo v roke :)

Seznam izdelkov, ki so omenjeni v tem zapisu:

Žogica z vrvjo Starmark Swing 'n Fling Durafoam Fetch BALL Žogica z vrvjo Starmark Swing 'n Fling Durafoam Fetch BALL

Igrača za priboljške Starmark Treat Dispensing Chew Ball Igrača za priboljške Starmark Treat Dispensing Chew Ball

Igrača za priboljške Starmark Treat Dispensing Tetraflex Igrača za priboljške Starmark Treat Dispensing Tetraflex

Žogica z vrvjo Starmark Swing 'n Fling Chew Ball Žogica z vrvjo Starmark Swing 'n Fling Chew Ball

Igrače iz naravnih materialov EverDog Igrače iz naravnih materialov EverDog

Dodaj komentar