POMEMBNO OBVESTILO: Pasja Štacuna išče nove lastnike! Nakupi v prehodnem obdobju žal niso mogoči. Za več informacij nas kontaktirajte.

0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

Le kaj s svojim kosmatincem početi v stanovanju?

Ko je zunaj slabo vreme in svojega kužka nekoliko težje pelješ na daljši sprehod, on pa je v hiši zdolgočasen in nemiren, je čas da postaneš kreativen.  Psa lahko mentalno zaposliš brez težav tudi v hiši ali stanovanju in s tem preprečiš da bi se dolgočasil, medtem ko čakata na lepše vreme.

Preden začneta “noreti” po hiši, si je dobro zapomniti nekaj nasvetov:

 

1.) Poskrbi, da podlaga na kateri se igrata, ni preveč drseča. Velika verjetnost je, da bo kuža med igro začel navdušeno divjati in seveda ne želimo da se pri tem poškoduje.

2.) Enako kot pri igri na prostem, daj kužku tudi v hiši ali stanovanju čas, da si med igro malo spočije. Kljub temu, da bo zelo užival, je prostorsko bolj omejen, zato je prav da mu ne pustiš nekontroliranega norenja.

3.) Priboljški in nagrade mu ne smejo biti kadarkoli dosegljive. Nagradiš ga samo “iz roke” v ravno primernem trenutku. Vedeti mora, da dokler se igrata nagrado dobi, ko pa se priboljše enkrat pospravi na varno mesto, pa je igre konec in je čas za počitek.

4.) Tudi kadar ni pretirane vročine, se bo tvoj pasji prijatelj med igro utrudil. Posledično tudi zaradi tega, ker je tvoje stanovanje ogrevano. Poskrbi, da mu je v vsakem trenutku na voljo voda.

Igranje s psom v zaprtem prostoru pride prav pozimi, ko pritiska mraz in je hitro tema, poleti, ko so temperature dostikrat previsoke za noro igro na prostem in seveda tudi v pomladanskih in jesenskih deževnih dneh, ko zunaj lije kot iz škafa. :) Zakaj bi se dolgočasila vsak na svoji strani kavča? Naj slabo vreme ne prepreči kakovostnega preživljanja skupnega časa in treninga s psom.

 

Kaj lahko v hiši ali stanovanju počneta?

 

Ena klasična: "IŠČI!"

Gre za isto igro, ki se jo verjetno igrata tudi na prostem.

1.) kužku pokaži pripoljšek, ki ga imaš v roki (če nisi prepričan, katere priboljše izbrati, najdeš nekaj odličnih priboljškov tukaj)

2.) reci “išči!” in priboljšek vržeš po prostoru

3.) ko ga kuža najde, ga jasno pohvali, da bo vedel, da je pričakovano nalogo opravil in da razume pravila igre

Če ima tvoj kosmatinec takšno igro že v osnovi rad, se lahko igrata tudi z raznimi igračami, žogami.

Igro pa lahko tudi nadgradita:

Kužku pokaži priboljšek in mu hkrati ukaži “počakaj”, med tem priboljšek skriješ nekje v prostoru in ko je pripravljen, mu daš navodilo “išči”.

Dodatna nadgradnja (naslednja stopnja zahtevnosti) je lahko tudi to, da mu priboljšek skriješ v drugem prostoru, tako da kuža ne vidi kam si ga skril. Pri prvem iskanju mogoče še ne bo tako uspešen, ko pa bo našel prvi priboljšek, bo igra postala izjemno zanimiva.

Pri nekaterih kužkih, lahko ta ista igra deluje tudi za iskanje ljudi. Za to je sicer potrebno nekoliko več vaje, pa vednar je potem lahko to zabava za celo družino. Deluje po istem principu kot je opisano zgoraj, samo da se v sosednjem prostoru skrije oseba, kužku pa daš navodilo da to osebo najde.

IGRAČE ZA PRIBOLJŠKE

Tovrstne igrače so odlična mentalna zaposlitev za kužka, predvsem pa je to zanj samostojna igra, zate pa zabavna in luštna predstava. Nekaj odličnih igrač za tovrstno igro lahko najdeš tukaj.

Vanjo preprosto vstaviš njegove najljubše priboljške (ali brikete), za katere se mora potem potruditi, da “popadajo” iz igrače. Pri tem uporablja tačke, smrček, nekateri kosmatinci na igračo tudi renčijo in lajajo. Skratka, zabava za celo družino. :)

VLEČENJE

Vlečenje je ena najenostavnejših iger, za katero potrebujeta praktično najmanj prostora in zelo malo pripomočkov. Vse kar potrebujeta je igrača, lahko pa tudi navadna, močnejša vrv, ali dovolj močna krpa. Zagrabita vsak na svoji strani in vlečeta. J Kužku je zabavno tudi vmesno vzpodbujanje, vseeno pa previdno - nad samo močjo in intenzivnostjo vlečenja naj ima kontrolo kuža, da si ne poškoduje gobčka ali zob. Pomembno je tudi, da mu daš občutek, kdaj je zmagal on in pravočasno popustiš prijem na svoji strani igrače.

TRENING

Slabo vreme lahko vedno izkoristita tudi za trening. Naj bo to treniranje tega kar sta se naučila v šoli, ali učenje kakšnih novih trikov. Kužku bo zanimivo, verjetno pa bo bo v mirnem okolju, brez motečih faktorjev tudi lažje sledil novim ukazom. Poleg sedi, prostor in daj tačko, je še ogromno zabavnih trikov, ki se jih kosmatinci z lahkoto naučijo, treba si se samo vzeti čas. Med drugim “mrtev”, “preval”, “hop skozi obroč” (velja za manjše kužke, ki lahko skočijo skozi obroč sklenjen iz tvojih rok) in ogromno drugih trikov, s katerimi se bosta zabavala ne samo vidva, ampak tudi obiski, katerim bosta z veseljem pokazala kaj znata. Pri treningu ti bo zelo prav prišla tale neverjetno uporabna torbica za priboljške z magnetnim zpiranjem.

Po igri nikoli ne pozabita na vodo in počitek. Prav tako je pomembno, da se kuža igra pred obrokom in ne obratno.

Spremenita dolgočasne deževne, zimske in tudi prevroče poletne dni v zabavno igro, skozi katero se bosta še bolj povezala.

Dodaj komentar