0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

Kateri psi so največji mojstri za pobeg?

Vsak pes potrebuje nadzor in določene omejitve zaradi svoje varnosti in seveda tudi zaradi varnosti drugih psov in ljudi. Prav tako nas kot lastnike omejevanje gibanja našega psa zavezuje k temu, da mu vsak dan nudimo zadostno mero gibanja. Vendar pa nekaterim lastnikom prostorsko omejevanje svojega psa povzroča več preglavic, drugim manj, to pa je odvisno od pasme in značaja psa. Nekateri kužki so doma čisto zadovoljni in zdi se, kot da jih zunanji svet ne zanima kaj dosti, drugi pa ravno obratno - najbolj zanimivo je to, kar se dogaja pri sosedu ali pa na drugem koncu vasi.

Seveda je lahko takšno vedenje tudi posledica zdolgočasenega psa ali pa pomanjkanja gibanja, ampak vseeno obstajajo pasme, ki so še posebej nagnjene k raziskovanju, bežanju čez domačo dvoriščno ograjo in so pravi umetniki pri premagovanju ovir, ki jih ločijo do “prostosti”. Pa poglejmo katere pasme so to :)

Labradorec

labradorec Labradorec

To je pasma, ki je tako pri nas kot po svetu med najbolj priljubljenimi. Drži, da so labradorci zelo dobri družinski psi, radi se družijo s svojimi skrbniki in so radi doma, vendar pa so na splošno izjemno družabni psi, kar pomeni, da se želijo družiti praktično s komerkoli, tudi če gre za popolnoma tujo osebo. Iz tega razloga labradorci zelo pogosto pobegnejo in si privoščijo čisto svoj sprehod ali druženje. Za to so pripravljeni premagati marsikatero oviro, ki naj bi to preprečevala.

Nemški ovčar

nemski-ovcar Nemški ovčar

Nemški ovčarji so zelo aktivni in inteligentni psi, zato lahko izredno hitro najdejo na videz še tako nemogočo možnost za pobeg. Do tega lahko pride predvsem takrat, kadar ostanejo predolgo ali prepogosto brez nadzora, saj jim tako postane dolgčas in zato hitro najdejo pot do kakšnega bolj zabavnega početja.

Zlati prinašalec

zlati-prinasalec Zlati prinašalec

Še ena pri nas zelo razširjena pasma, ki živi za to, da je lahko v družbi svoje družine ali drugih ljudi. So aktivni psi, ki jim pobeg ne bo delal večjih preglavic, kadar se bodo počutili osamljene.

Bokser

boxer Bokser

Bokserji so aktivni in inteligentni psi, ki jih mnogi obožujejo zaradi njihovega posrečenega značaja. So odlični skakalci in plezalci, zato jim redkokatera ograja predstavlja oviro pri pobegu.

Jack Russell Terrier

jack-russell-terrier Jack Russell Terrier

Mali, živahni in pametni terierji so pri nas precej priljubljeni in na splošno potrebujejo ustrezen nadzor. Lahko so precej slaba izbira za dom, kjer bivajo tudi mačke ali druge male živali. Zelo radi pobegnejo predvsem takrat, ko jih v to prepriča njihov lovski nagon.

Pit Bull Terrier

pitbull Pit Bull Terrier

Psi pasme pit bull so izredno atletske postave, kar pomeni, da večina normalnih ograj in drugih preprek za njih ne predstavlja nobene ovire na poti do “svobode”. Poleg tega so zelo inteligentni, zato jih je potrebno skrbno nadzorovati tudi, kadar vemo, da imajo najmanjšo možnost za pobeg.

Beagle

beagle Beagle

Beagli so prikupni in ljubeči psi, ki pa so hrati izjemno nadarjeni za pobeg iz vseh možnih zaprtih prostorov. Kljub temu, da niso med najbolj aktivnimi pasmami, bodo zelo hitro našli način za pobeg in zabavo, če jim bo dolgčas ali pa bodo osamljeni.

Sibirski haski

sibirski-haski Sibirski haski

Njihova dobro poznana lastnost je prav sposobnost pobega iz vseh mogočih in nemogočih situacij in omejitev. So izjemno aktivni psi, ki rabijo ogromno gibanja, zato se lahko začnejo zelo hitro dolgočasiti, če jih nekaj časa pustimo same ali pa ne prejemajo dovolj pozornosti svojih skrbnikov.

Seveda vsi psi potrebujejo pozornost svojega skrbnika, dovolj gibanja in pravo mero nadzora. V kolikor jim tega ne nudimo, bodo zagotovo skušali pobegniti in si poiskati svojo zabavo, saj so na splošno zelo družabne živali.

Če veš, da svojemu kužku vsak dan zagotoviš dovolj gibanja, pozornosti, ga mentalno in fizično utrudiš in je na splošno zadovoljen, vendar še vedno rad pobegne ko se pokaže prva priložnost, ti lahko pridejo prav tudi pripomočki, kot je na primer GPS sledilnik. Teh je danes na trgu že kar precej, enega najbolj zanesljivih pa si lahko ogledaš tudi v Pasji Štacuni - TUKAJ.

Verjetno je prav vsakemu skrbniku že vsaj enkrat v življenju pobegnil pes in vsi vemo, kako velike skrbi lahko povzroči iskanje. Da seveda niti ne omenjamo drugih scenarijev, ki se lahko psu pripetijo izven nadzora skrbnika.

Dodaj komentar