0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

Ali psi lahko jedo oreščke? Kateri so zdravi in kateri so lahko zelo nevarni?

Izgleda da imamo ljudje (še posebej lastniki psov) veliko potrebo ali željo po tem, da “človeške” stvari delimo s svojimi pasjimi ljubljenčki. Še posebej to velja za hrano. Ker pa smo prepričani, da tudi ti za svojega kosmatinca želiš le najboljše, predlagamo, da skrbno preveriš, kaj tvoj kuža lahko zaužije in kaj ne. V današnjem času so praktično vse informacije na dosegu roke oziroma miške :) Svetujemo, da preveriš vsako živilo, za katerega ne veš ali nisi popolnoma prepričan, ali ga tvoj kuža lahko zaužije ali ne. Seveda moraš biti pri tem tudi malo previden, saj vsi viri informacij niso enako zanesljivi, ali pa so celo napačni.

Oreščki in psi

V tem zapisu se bomo osredotočili le na oreščke, ki so pri ljudeh zelo popularen in večinoma dokaj zdrav prigrizek. Zato je mogoče še toliko bolj “priročno” da se kakšen znajde tudi v gobčku našega kužka :) Vendar pa moramo biti pri tem zelo pazljivi, saj so nekateri oreščki lahko za pse nevarni.
Četudi oreščki ne vsebujejo za pse strupenih snovi, lahko lupine nekaterih oreškov predstavljajo nevarnost za poškodbe prebavnega trakta. Oreščki vsebujejo tudi veliko maščob, ki lahko dražijo pasji želodec, veliko “trgovinskih” oreščkov pa tudi vsebuje sol in konzervanse, ki lahko povzročijo dehidracijo psa.

Oreščki obliti s čokolado ali drugimi dodatki so seveda še bolj nevarni (čokolada je namreč zelo nevarna za psa - kaj več o tem v prihodnosti na našen blogu).

V splošnem so oreščki slaba izbira hrane za pse, tudi če so dozirani v zelo malih količinah (na primer kot priboljšek). Kljub temu pa si poglejmo še nekaj konkretnih vrst oreščkov:

Mandlji:

Kot večina oreščkov, mandlji sami po sebi za pse niso strupeni, vendar pa imajo zelo visoko vsebnost maščob, zato jih psi zelo težko prebavijo (še posebej ob zaužitju večjih količin). Mastna hrana je lahko za psa zelo nevarna, saj pretirano obremeni trebušno slinavko, ki mora te maščobe predelati. Preveč maščob v pasji hrani lahko sčasoma vodi tudi do vnetja trebušne slinavke.

Arašidi:

Če so surovi ali praženi in nesoljeni ter je lupina skrbno odstranjena, lahko psi popolnoma brez nevarnosti pojejo nekaj arašidov. Psi na splošno tudi niso nagnjeni k alergijam na arašide (občutno manj pogosto in intenzivno kot ljudje), vendar pa seveda niso popolnoma izključene. Arašidi tudi ne vsebujejo tako veliko maščob kot nekateri drugi oreščki, zato so sorazmerno varni za pse, vendar v zelo omejenih količinah in le občasno. Če jih ima tvoj kuža zelo rad, tudi pazi, da jih brez nadzora ne pustiš na primer na mizici ob kavču, če je na dosegu gobčka tvojega kosmatinca :)

Pistacije:

Z odstranjeno lupino, so lahko pistacije sprejemljiv pasji priboljšek, niso pa priporočljive. Za psa niso strupene, vendar pa imajo previsoko vsebnost maščob, kar je še posebej nevarno ob zaužitju večjih količin. Pistacije z lupino pa so seveda kot vsi ostali oreščki za psa zelo nevarne.

Indijski oreščki:

Indijski oreščki imajo zelo veliko maščob in potrebno je zelo malo indijskih oreščkov, da pes že doseže zgornjo mejo priporočenega dnevnega vnosa maščob. Preveč maščob lahko vodi do prekomerne teže psa in vnetja trebušne slinavke.

Orehi:

Orehi niso primerna hrana za pse. Kot večina drugih oreščkov, vsebujejo preveč maščob, poleg tega pa so večji kot na primer arašidi ali pistacije, in ker psi hrane nikoli ne prežvečijo tako temeljito kot ljudje, to predstavlja še dodatno obremenitev za presnovo.

Oreščki makadamija:

Ti pri nas vedno bolj priljubljeni oreščki, so za pse zelo strupeni tudi v omejenih količinah. Do danes strokovnjaki sicer še niso odkrili vzroka, vendar so izjemno negativni učinki dokazani na podlagi dosedanjih izkušenj pri psih, ki so te oreščke zaužili. Že omejene količine makadamije lahko pri psu povzročijo kratkoročne nevrološke motnje - tresenje, vrtoglavica in celo začasna paraliza. Zato svojemu kužku nikakor ne ponudi tega oreščka.

Dodaj komentar