POMEMBNO OBVESTILO: Pasja Štacuna išče nove lastnike! Nakupi v prehodnem obdobju žal niso mogoči. Za več informacij nas kontaktirajte.

0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

Te zanima zakaj in kako se psi igrajo?

Pasja igra je lahko zaradi renčanja, grizenja in laježa pogosto interpretirana kot agresivna in nevarna. Ker je za pse, kot za mladičke katerekoli druge živalske vrste, zelo pomembna in predvsem takooo zabavna, je dobro da jezik pasje igre razumemo tudi pasji starši.

Igra je za psa pomemben del odraščanja, sestavljena iz serije aktivnih in ponavljajočih se gibov, ki imajo različne pomene ko so uporabljeni v različnih situacijah. To pomaga psu razviti in izpopolniti dodatne sposobnosti in pridobiti izkušnje ki pomagajo pri dobrem mentalnem in fizičnem zdravju. Ker igra temelji na prepoznavanju glasovnih in gibalnih znakov, so psi ki kot mladiči niso bili deležni dovolj igre, lahko manj socializirani saj teh znakov enostavno ne razumejo. In ker je pasja igra dostikrat predvsem groba in lahko deluje agresivno, se takšni kužki v odraslem obdobju nanjo težje navadijo in se ji zato raje umaknejo.

PRIKLON

Če se tvoj kuža rad igra, si ta gib zagotovo pri njem že opazil. Ko se pes s sprednjim delom spusti na komolce in dvigne zadnjico v zrak ter neumorno miga z repom, pomeni da je pripravljen na igro. V tem položaju je pogosto mogoče željo po igri opaziti tudi po obrazni mimiki in dvignjenih ušesih kužka. Nekateri bodo željo po igri še dodatno nakazali z glasom oziroma laježem ali blagim renčanjem.

Ta gib je predvsem dobro poznati ko se sprehajata in srečujeta druge kužke. V kolikor se kateri od niju prikloni, želi sporočiti da ni nevaren in da se želi samo igrati. Če bo tudi drugi kuža pravilno razbral sporočilo v pasjem jeziku, je lahko skrb da bi med njima prišlo do konflikta bistveno manjša, tudi ko igra postane mogoče malo pregroba za naš okus. S tem gibom pes že vnaprej sporoča, da ni nevaren, da ne bo napadel in da se želi samo igrati. ☺

VALJANJE NA HRBTU

Ko se pes med igro uleže na hrbet, izgleda kot da drugemu prepušča kontrolo oziroma da “se je predal”. Kljub temu pa ponavadi ne gre za manjšega ali šibkejšega, zato ta teorija ne drži popolnoma. Valjanje na hrbtu je namreč način kako močnejši pes olajša igro šibkejšemu. Se prepusti, da je igra lahko enakovredna in še naprej zabavna obema. Kako pozorno! ☺

Valjanje po hrbtu Valjanje na hrbtu

PREPUŠČANJE ZMAGE PUNCAM

Že kot mladički, psi pri igri prepustijo psičkam zmago, tudi v primeru ko so večji in močnejši od nežnejšega spola. Do neke mere naj bi to bil način za zbližanje in spoznavanje, predvsem pa gre za to, da je psu sama igra toliko bolj pomembna od zmage. Psička tako dlje ostane zainteresirana za igro, kar pa pomeni zadovoljstvo na obeh straneh. ☺ Psi se zato med igro dostikrat celo postavijo v položaj kjer so bolj ranljivi in imajo tako psičke lažji dostop za ugriz oziroma “napad”.

V kolikor, pri psu zadovoljimo željo po igri (oziroma zadovoljimo njegov lovski nagon skozi igro), v večini primerov psi ostanejo celo življenje razigrani mladički, ki imajo vedno željo po igri tako z ljudmi kot ostalimi psi in na tak način krepijo medsebojno vez. Zato se s svojim pasjim prijateljem pogosto igraj, saj bosta tako še bolj povezana, živahna igra in mahajoč rep pa vama bosta polepšala dan. ☺  Na tem mestu nam dovoli, da ti predstavimo našo daleč najljubšo pasjo igračo, ki je ustvarjena nalašč za tovrstno igro s psom in jo uporabljajo tudi mnoge pasje šole v Sloveniji in po svetu: Žogica z vrvjo Starmark Swing 'n Fling Durafoam Fetch BALL. Spodaj si lahko ogledaš še nekaj drugih resnično odličnih pripomočkov, ki bodo vajino igro še dodatno popestrili, tvoj kosmatinec pa bo še bolj zadovoljen, (pozitivno) utrujen in vesel ;)

Tetraflex

  • mehak in trpežen material, prijazen do zob
  • pralna v pomivalnem stroju

foto-800x800-pasja-stacuna-treat-dispensing-tetraflex_20

Chew Ball

  • mehak in trpežen material, prijazen do zob
  • prepojena z vonjem vanilije
  • pralen v pomivalnem stroju

foto-800x800-pasja-stacuna-treat-dispensing-chew-ball_05

Pickle Pocket

  • mehak in trpežen material, prijazen do zob
  • več zahtevnostnih stopenj

foto-800x800-pasja-stacuna-treat-dispensing-pickle-pocket_05

Dodaj komentar