0
Košarica:
0,00 €

V nakupovalni košari ni artiklov.

Zakaj psi skrivajo hrano in igrače?

Zadnjič sem Kali privoščila bikovko, ona pa me je samo čudno gledala, držala bikovko v gobčku in se začela sprehajati po stanovanju. Po nekaj minutah mi je le kapnilo, kaj počne: išče skrivališče za svoj pridobljeni zaklad. Najprej jo je skrila v rob svoje postelje, kasneje pa si je premislila in jo skrila v pisarno in sicer v škatlo z vzorci ovratnic za Pasjo Štacuno, ona pa se je ulegla en meter stran in jo skrbno čuvala. Ker je takšno vedenje pri Kali res nenavadno, sem morala takoj raziskati, zakaj je prišlo do tega. Najprej sem ugotovila to, da to vedenje dela preglavice precejšnjem številu pasjih staršev. In ne samo zaradi skrivanja takšnih zakladov kot so bikovke, ampak tudi zaradi skrivanja igrač, daljincev in nogavic. In to se ne zgodi samo enkrat na vsake toliko – dogaja se zelo pogosto, kuža pa je s tem lahko zaposlen tudi do več ur. Igračo skrije med blazine kavča, si premisli in jo skrije pod postejo, si spet premisli in jo skrije pod odejo.

Divji psi in skriti zakladi

Če se preslikamo »nekaj« generacij nazaj, nam je jasno, da psi niso bili vedno hišne živali. Živeli so v divjini, zato so si tudi hrano morali priskrbeti sami. Ker pa pes ni mogel predvideti, kdaj mu bo "hrana" naslednjič prekrižala pot, si je moral narediti zaloge za kasneje, ko bo lačen. To je naredil tako, da je meso zakopal v zemljo, ta pa mu je služila kot hladilnik, da se meso ne bi pokvarilo, hkrati pa si je z vsemi zemeljskimi aromami dodatno začinil obrok. To je tudi preprečilo ostalim mrhovinrajem dostop do hran. Ko je bil spet lačen, je zaradi svojega izjemnega smrčka točno vedel, kje iskati svoj prigrizek.

Če pa je imel divji kuža zelo dober dan in je ulovil toliko hrane, da ni mogel vse zmazati naenkrat, si jo je enostavno shranil za kasneje.

dog-digging Divji psi so v preteklosti v zemljo zakopali svoj ulov.

Zakaj torej psi to počnejo?

1. To imajo v krvi.

Kljub temu, da danes kužkom ni potebno skrbeti ali bodo jutri dobili hrano (razen brezdomčkov in tistih, ki živijo ob neodgovornih lastnikih), jim je nagon za skrivanje hrane in predmetov ostal. Tako si shranijo hrano in reči za kasneje, ko jih bodo bolj potrebovali. To početje ni torej nič nenavadnega.

2. Pes ima preveč vsega.

Druga plat nagona torej ni skrb za morebitno kasnejšo lakoto. Če imajo dovolj, ali celo preveč hrane, priboljškov in igrač, si jih bodo enostavno shranili za kasneje. Vzrok za skrivanje reči je lahko tudi ta, da jim je predmet, ki ga želi skriti, tako ljub in dragocen, da želi v njem uživati kasneje. Tako kot jaz počnem s čokolado – pojem eno tablico, ostalo pa prišparam za takrat, ko bo večja sladkorna kriza. 😊

3. Dolgčas.

Kadar je psu dolgčas in ne porabi svoje energije na ljudem sprejemljiv način, bo začel zganjati neumnosti, ena izmed katerih je lahko tudi skrivanje hrane, igrač ali celo predmetov, ki niso "last" kužka, na primer čevljev, nogavic ali daljinca. Kuža želi na tak način pokuriti vso odvečno energijo, ki se nalaga v njem, ali pa le išče pozornost.

Če sem že začela s Kalino prigodo, naj z njo še končam. Bikovko, skrito v škatli s povodci sem zaradi naših pasjehišnih pravil pospravila, Kala pa jo dobi naslednjič, ko ji bom čistila ušeska (ker to je res hudo in si potem zasluži super nagrado 😊). Sem mislila, da bo zaradi tega naredila paniko v smislu »halo, kje je moja bikovka?!«, pa se mi zdi, da si je kvečjemu oddahnila in bolj mirno zaspala. Če bi že morala izbrati enega izmed zgoraj omenjenih vzrokov za njeno ravnanje, bi si upala reči, da zato ker je bil to njen super zaklad in si je ta užitek želela prihraniti za drugič. Ampak to so le moje domneve ali morda celo pripisovanje človeških lastnosti naši kosmatinki.

Dodaj komentar